1. Nom de l'obra: Geoconda (Mona Lisa)
2. Autor: Leonardo da Vinci
3. Cronologia (època): 1503-1505. És una obra de gènere pictòric que pertany al Renaixement de l'època del cinquecento italià al segle XVI.
4. Tècnica: oli sobre fusta. Aquesta obra és un exemple consumat de dos tècniques - el sfumato i el clarobscur -.
El sfumato consisteixen eliminar els contorns de les línies i difuminar aquest en una mena de neblina que produeix un efecte d'immersió en l'atmosfera. En el cas de la Gioconda el sfumato es fa evident en les gases del mant i en el somriure.
El clarobscur es la tècnica de modelar les formes a través del contrast de llums i ombres.
Al retrat les mans sensuals de la model reflecteixen aquesta modulació lluminosa de llum i ombra.
5. Suport:Sobre taula d'àlber.
6. Lloc:París. Museu de Louvre.
7. Dimensions: 77 × 53 cm
8. Figurativa / No figurativa: Figurativa
9. Descripció de l'obra: És el retrat femení més fascinant i famós de tota la pintura.
Per un costat tenim l'enigmàtic somriure de la jove Monna Lisa. és la primera incorporació del somriure en el Renaixement.
Aquesta dama es representada de mig cos, amb les mans plegades sobre el braç d'una butaca. Per altre costat és també la consagració d'un primer pla, sotmès a un esquema triangular. El paisatge de fons és llunyà i imaginari. La línia de l'horitzó a la dreta de la figura sembla com si s'interrompessi contra les roques, el que fa que es doni la impressió de que una part del paisatge és més alta que l'altra.. Amb el difuminat del colorit s'obre espai a una atmosfera suau i suggerent.
B. ANÀLISI FORMAL
10. Línies predominants: Podem dir que la pintura és plàstica. En la
pintura predomina la línia corba i té perspectiva
11. Llum i color: Té un focus de llum provinent de la esquerra
del quadre.
12. Composició: El paisatge de fons està constituït per una naturalesa en moviment: rius que flueixen, boires i vapors, jocs de llums i vibracions de colors. Res d'això roman, tot està fonent, transmutant. És en aquest efecte on rau la bellesa: Mona Lisa s'integra i forma part del fons.L'obertura lleu dels llavis a les cantonades de la boca era considerada en aquest període una mostra de l'elegància. Així Mona Lisa té un lleu somriure que ens introdueix en l'atmosfera plàcida, delicada que impregna la pintura sencera. Per assolir aquest efecte, Leonardo aplica la tècnica del sfumato, la interacció contínua entre la llum i la foscor, creant una curiosa ambigüitat temporal.
Les mans sobre el ventre han fet pensar a alguns investigadors que la model es trobava embarassada en el moment de posar. Sembla clar que les mans es recolzen una sobre l'altra i totes dues sobre el braç de la butaca, i no sobre el ventre
El primer que ens crida l'atenció en el quadre és que Mona Lisa sembla estar viva i realment sembla canviar davant dels nostres ulls i mirar de forma diferent cada vegada que ens tornem a ella. Fins i tot en les fotografies del quadre experimentem aquest efecte estrany. Tot això sona una mica misteriós, i així és; aquest és l'efecte que ha de produir una gran obra d'art. No obstant això, Leonardo sabia certament com va aconseguir aquest efecte, i per quins mitjans.
13. Ritme: Té equilibri, és a dir, la dona està quieta
temporalment, perquè li facin el retrat.
14. Estil: És un quadre renaixentista. Leonardo utilitza
una tècnica que es coneix amb el nom de esfumat, amb aquesta tècnica s’aconsegueix
un efecte vaporós. El que Leonardo feia era: fer primer un esbós del quadre i
després aplicar l’oli diluït en oli essencial.